BIJ1 over long covid, Q-koorts, chronische lyme en ME
BIJ1 staat samen met Splinter op de eerste plaats als het gaat om de aandacht voor long covid, Q-koorts, chronische lyme en ME. Daarom hebben we de BIJ1-standpunten hier op een aparte pagina gezet.
COVID-19, PANDEMIEËN EN POSTINFECTIEUZE AANDOENINGEN
1. We zorgen ervoor dat vaccinaties tegen nieuwe varianten van het virus SARS-CoV-2 worden ontwikkeld en beschikbaar gemaakt worden over de gehele wereld. Om alle beschikbare kennis en middelen te bundelen doen we dit bij voorkeur in internationaal verband. We wachten echter niet op actie vanuit het buitenland.
2. We investeren structureel in (biomedisch) onderzoek naar postinfectieuze aandoeningen zoals long COVID en ME/CVS. We richten passende zorg in, bijvoorbeeld in specialistische poliklinieken. We starten ook een voorlichtingscampagne over het bestaan en de effecten van deze aandoeningen. Naast diagnose en behandeling is ook het voorkómen van postinfectieuze aandoeningen een prioriteit.
3. Alle openbare gebouwen en scholen worden verplicht voorzien van luchtreinigingssystemen om gezonde luchtkwaliteit te verzekeren. De arbeidsinspectie gaat handhaven dat deze standaard ook geïmplementeerd wordt op werkplekken.
4. Bij alle maatregelen in het kader van pandemieën besteden we extra aandacht aan gemeenschappen die een grotere afstand hebben tot reguliere medische zorg.
5. De overheid erkent dat de COVID-19-pandemie in feite niet voorbij is en dat test- en andere maatregelen te vroeg zijn afgeschaald. We heropenen test- en vaccinatielocaties. Isolatie voor besmette individuen wordt weer de norm.
6. Nederland ondersteunt het heropstarten van COVID-19 maatregelen in het Caribische deel van het Koninkrijk desgewenst financieel en logistiek.
7. Er komt erkenning en een landelijke tegemoetkoming voor de slachtoffers van het COVID-19-‘uitraasbeleid’.
Elders in het verkiezingsprogramma van BIJ1: We investeren in publieke volksgezondheid, waarbij preventie, opsporing van uitbraken en proactieve maatregelen essentieel zijn. Ook hier staat menselijk welzijn centraal en niet de economie. Er komt eerlijke communicatie over gezondheidsrisico’s, waaronder pathogenen of vervuiling. Ook wordt het gebruik van non-farmaceutische beschermingsmaatregelen bevorderd, zoals luchtfilters op scholen en mondneusmaskers in de zorg en andere openbare gebouwen.