Er zijn vier dingen belangrijk bij het verwijderen van een teek:
1. Verwijder een teek zo snel mogelijk van je huid. Hoe korter een teek op je huid zit, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt. Als een teek maar een paar uur vastzit in je huid, dan is de kans veel kleiner dat je ziek wordt. Het kan dan echter nog steeds gebeuren dat je ziek wordt.
2. Zorg ervoor dat je de teek verwijdert zonder dat deze moet braken, met eventuele ziekteverwekkers erbij. Misschien klinkt het gek, een teek die moet braken. Dus:
- Verwijder de teek niet met je nagels, want dan heb je kans dat je de teek samendrukt en dat de teek dan moet braken.
- Gebruik geen middelen die de teek kunnen irriteren, zoals alcohol, zeep, vaseline, jodium, olie of een vlammetje. Ook dan kan ervoor zorgen dat de teek moet braken.
Hoe je een teek het beste verwijdert verschilt per tekenverwijderaar. Dat lees je ook in de gebruiksaanwijzing. Bij de ene moet je de teek er recht uit trekken, bij de andere moet je juist draaiend trekken, bij weer een andere schuiven.
Dit is de gebruiksaanwijzing van de tekenkaart van het Lymefonds:
- Als je een heel klein puntje op je huid ziet: kijk met het loepje of het een teek is of bijvoorbeeld een klein wondje.
- Bij een kleinere teek gebruik je het kleine sleufje, bij een grotere teek het grotere sleufje.
- Plaats het kaartje zo dicht mogelijk op de huid.
- Klem de teek vast in het sleufje.
- Schuif de kaart zodat je de teek uit je huid duwt.
3. Pas als je de teek hebt verwijderd: ontsmet het wondje met alcohol (minstens 70%) of jodium. 4. Schrijf op wanneer je bent gebeten en maak een foto van de plek van de beet. Het heeft geen zin om te laten onderzoeken of de teek ziekteverwekkers bevat, want:
- Die tests zijn niet betrouwbaar
- Het kan zijn dat je andere teken hebt gemist
- Maar een klein deel van de mensen die door een besmette teek wordt gebeten wordt ziek.